himmels-foto.nl


Ga naar de inhoudsopgave

Hoofdmenu:


Klasse Foto's 7

AANDER > Klassefoto's


================================================================================================================================================================================================
Hoe prachtig kan er 'n nieuwe school soms uit zien. Foto van bovenaf gemaakt en dan zie je hieronder de plek waar vroeger de afgraving van van Horssen was en achteraan was vroeger ik dacht het veld van de boerderij van verrijt die naar de Noord Ooost Polder verhuisde.... Leo zat bij mij in de klas. Links zie je dat stukje weg, of fietspad waar vroeger ons voetbalveldje was... Maar al mee al... het ziet er geweldig uit en om eerlijk te zijn... "ik zô zo nog un par joar trug wille noa de school".....

================================================================================================================================================================================================
Het was bloedheet donderdag maar ik kon het toch niet laten om nog eens naar de nieuwe school te skoeten op Voordeldonk. Ik maakte weer wat plaatjes, nog wat gebuurd met mensen die ik ken, ook van vroeger, maar ik keek ook nog eens tussen de twee boerderijen van vroeger, rechts van Sleegers en links van Kerkers toendertijd. En daar tussendoor liep in mijn tijd de modderige karrespoor richting Bergweg, naar de school. Nu ziet het er zo uit.


================================================================================================================================================================================================Ik ben weer naar de school geweest en wat zag ik? Jawel, de naam stond op de school en dat kon je vanuit de speelplaats zien... Het is iets anders als de RK Henricusschool of de "Vorreldonkseschool" maar tegenwoordig hebben ze heel andere namen en dit is "Kindcentrum Voordeldonk"

===============================================================================================================================================================================================================================================================Ik kon het niet laten om nog eens naar de Voordeldonkse school te "skoeten" en ik ging Slegers peijke voorbij en keek richting de school en het zag er grandioos uit... de weg is aangepast en de entree naar de school is echt prachtig.... het wordt 'n prachtige school... met alles er rondom en erop en eraan..

===============================================================================================================================================================================================================================================================
Ik kon het niet laten om toch nog even naar de Voordeldonkse school te gaan kijken, hoe het vorderde daar maar het schiet nu echt op, moet ook want het moet binnenkort klaar zijn en daar wil ik als een van de eerste bij zijn. Het wordt prachtig heel zeker... ik denk soms wel... kon ik daar nu nog maar 'ns 'n paar jaartjes naar toe gaan als kind.

================================================================================================================================================================================================
Nu ik een skoetje heb kom ik op plaatsen waar ik nooi ben geweest. Ik was wat aan het toeren en toen kwam ik bij een school uit maar weet echt niet hoe die heet, maar nu weet ik dat het de school is waar de helft van de leerlingen van de Voordeldonkse school zijn ondergebracht nu de verbouwing bezig is. Ik zag het plaatje op de school zitten waar de kinderen spelen en bij elkaar komen, Samen zijn wij Voordeldonk... Mooi toch? echt niet geweten eerst dus toch wel fijn zo'n skoetmobiel.

Bij deze foto hoort een waargebeurd verhaal... lang geleden Peer? Nee Gisteren. Ik lag in bed en ik heb wel eens verteld dat ik heel veel droom... en de raarste dromen. En in deze nacht droomde ik dat juffrouw de vent weer les aan het geven was in de nieuwe school in haar lokaal. Raar want wie gaat zoiets dromen, maar ik kan het ook niet helpen, ik droom raar. Maar aan het eind van de droom liet de juf in de klas het licht aan. Ik denk wat raar maar toen was ik wakker geworden. Gisterenmiddag was het best lekker weer dus ik denk ik ga met de skoetmobiel even wat rondrijden en dan kom ik steevast uit bij de Voordeldonkse school en toen ik kortbij kwam zag ik hetzelfde als wat ik op het einde van mijn droom zag... Op de foto zie je de klas waar juf de vent les gaf vroeger en ik keek naar binnen in het aangepaste lokaal en wat zag ik... precies het zelfde als op het eind van de droom, de lichten in de klas waren aan... midden overdag...
Ik vond in mijn schoolmapje deze foto nog van de broertjes Hoefnagels toen er vier van hun naar dezelfde school gingen. Van af lnks is Johan, Jac, Geert en Thieu Hoefnagels (27), kinderen van Bert en Marie.


"Kiek mer us hoe schôn".... Ik was nog eens naar de Voordeldonkse school geskoetmobielt en enkele foto's gemaakt van het nieuwe gebouw en het wordt er prachtig... ook rondom de parkeerplaatsen de speelterrein. Hier zie je het voorfront van de klas van juffrouw de vent, dat voor mensen die dat nog weten allen waar de juf stond en het bord hing is nu een grote plek van ramen gecreeerd. Het wordt echt fantastisch mooi.
Het was dinsdag 19 maart lekker weer dus mooi de kans om 'n keertje te gaan toeren met mijn skoetje dus ging ik zelf nog weer 'ns naar Voordeldonk om te kijken hoe het er bij staat met onze nieuwe school. Het begint nu echt ergens op te lijken want de toegangswegen worden nu ook verhard en aangepakt. Ik kon er niet goed bij met mijn skoetje dus maakte ik deze foto van de weg naar de hoofdingang. Binnenkort maak ik nog 'n nieuwe als het straatwerk daar klaar is.
Zo af en toe vraag ik Leo Gabriels om wat foto's te maken van de school op Voordeldonk, de school waar wij zo'n fijne goeie herinneringen aan hebben en waar ze nu druk bezig zijn met de bouw van die nieuwe school met de aangrenzende dingen zoals de speelplaats, parkeerterrein etc. etc. Op de achtergrond de school met dat oude klasje waar vroeger juf de Vent haar klassen 2 en 3 had. Het begint er echt mooi te worden. Ik had er eerst niet zo'n hoge pet van op maar nu het einde in zicht komt ziet het er echt geweldig uit en ik ga er zeker 'n keertje binnen kijken. "Ik mug dè wel denk ik"...
Leo Gabriels stuurde mij weer 'n aantal geweldig mooie plaatjes die hij had "geschoten" van de nieuwe Voordeldonkse School. Hier zie je dat de oude "hoofdingang" en nog altijd is en ook niet zal veranderen, geweldig gedaan van de ontwerpers, die weten hoe graag we dit altijd zo zagen en niet graag zagen verdwijnen.
Ik was nog eens gaan skoetmobiele en natuurlijk naar de school op Voordeldonk want ik ben echt benieuwd wat het gaat worden. Natuurlijk zie je er nog niet echt heel veel van maar het begint er al 'n beetje op te lijken. Het grote rode dak is van de lokalen die er vroeger al waren. Ik ben benieuwd wat het wordt, maar ik blijf het volgen.
29 januari was ik nog eens naar de Voordeldonkse school gegaan met mijn "skoetmobiel" en maakte 'n paar foto's van de school van nu maar ik kon er niet goed bij omdat men de weg aan het veranderen zijn en verder afgesloten was en te moeilijk bereikbaar voor mij. Rechts zie je het klaslokaal van juf de Vent van vroeger... dat voor mensen die nog weten hoe het vroeger was. Het begint er nu echt op te lijken, echt mooi.
Foto is een deel van een klassefoto van de Mariaschool van vroeger. Ik ken er Annie Slaats (20) van die staat rechtboven en linksboven een meisje van van Gorp.
Ik kreeg van martien van Kessel een stel foto's die hij 22 januari 2024 heeft gemaakt van de school op Voordeldonk die al aardig begint op te schieten. Dit is van het stuk wat niet werd afgebroken...In het midden de klas waar ik als 6 jarige voor het eerst naar toe ging, de klas van mister van Kemenade met links er naast de ingang van vroeger voor de klassen 1,2 en 3. Dat zijn van die dingen die je nooit vergeet van de school waar je alles hebt geleerd...
Leo Gabriels maakte begin december deze foto nog van het werk aan de nieuwe school op Voordeldonk. Leo zei dat ze nu veel binnenwerk aan het doen waren en dat betekende denk ik dat het aan het opschieten is. We wachten af, komende week ga ik ook nog 'ns kijken.

Het begint al op te sciten aan de Voordeldonkse school. Leo Gabriels maakte voor mij 'n heel stel foto's en dit is er eentje waar ik altijd raar aan denk, rare dingen meegemaakt heb. Dit is de klas waar juf de Vent vroeger les gaf... de zijgevel blijft zo... ik moet dan altijd denken aan de dag dat ik in de derde klas zat bij haar, ik erg moest hoesten en ze me naar huis stuurde... ik zag de kinderen zitten toen ik langs de raam liep hier en blij naar huis kon.
Ik was toch nog maar 'ns naar de Voordeldonkse school gereden om te kijken hoe het er bij staat op dit moment want ze hebben natuurlijk weer flink gewerkt ook al hebben ze drie weken vakantie gehad. Het gaat mij niet zo zeer over het oude gedeelte maar over dit deel wat je hier ziet... de klassen en de tweede ingang van vroeger. Het blijft gelukkig bestaan en de lokalen "zitte al oondur de panne", het ziet er goed uit... ik dacht weer meteen aan ruim 70 jaar geleden... nee "vurgete doen we da nie".....
Het warenm de meisjes van de Huishoudschool in Asten met ook kinderen uit andere dorpen. Uit de Hemel waren het er ook 'n paar. Zittend v.l.n.r.: Rina van den Hurk, Dora van Meijel, Maria Heijligers, Rinsa van Lieshout, Leny Hendriks, Nellie Bukkems (30) en Nellie Joosten (18). Staande: Francisca van de Mortel, Bertha Maas, Hannie Eijsbouts, Maria Boerekamps, Thea Berkers, Mien Hoeben en Jet van Seccelen (48).
Rob Fritsen maakt schitterende video's van de bouw van de nieuwe schhol op Voordeldonk en daar knip ik wat plaatjes uit om te kunnen laten zien wat er zoal gebeurd met onze school. Linksboven zie, je zoals het ongeveer was toen ons Ellie die op de Mariaschool zat, naar de nieuwe school op Voordeldonk ging, drie leslokalen en iedere leerkracht deed twee klassen, al snel kwam er een vierde lokaal bij dat zie je op het plaatje rechtsboven. Dat was de klas van juf de Vent die er bij was gekomen. Onderaan zie je hoe groot de nieuwe school totaal gaat worden maar ook met de kleuterschool erbij etc. Ja het gaat groot woprden.
Vroeger gingen schoolreisjes vaak naar Schiphol, naar de vliegtuigen kijken. Nee toen ik in de 5de en 6de klas mee mocht met de Voordeldonkse school gingen we ;n keer naar een uitkijktoren en naar de Heilige Landstichting en 'n keer naar Lelistad naar de Noord Oost Polder naar de Zuiderzeewerken. Foto boven is wel wat onduidelijk en is niet van onze school. Toch staat er wel iemand uit de Hemel bij, vierde van links onder is Hans van Gaal (71), die eerst nog met zijn ouders achteraan in de Hemel woonde maar gingen verhuizen naar de Klaproosstraat en hij naar een andere school moest.
Dit is een plaatje van 'n deel van de Voordeldonkse school waar ik fijne herinneringen aan heb. De laatste tijd heb ik van de verbouwing geplaatst maar deze had ik nog van zoals het er eerder uit zag, wel niet zoals in mijn tijd precies want wij hadden geen "zonnekleppen en tuimelramen", maar toch. Hier gingen we binnen toen we in de drie laagste klassen zaten. In het midden van het plaatje de klas van mister van Kemenade die ons daar les gaf in de eerste klas.
Nog een nieuwe foto van woensdag 28 juni 2023... de pannen kunnen er dadelijk op, de daken zijn ongeveer zover bij de vier klassen van toen maar ik denk dat het nu niet de klaslokalen worden zoals wij dat vroeger gewoon waren... het vorderd gestaag.
Het begint er al wat op te lijken,,, het gedeelte wat bleef staan en zichtbaar is aan de kant waar vroeger de speelplaats was, maar ik weet niet hoe het zo precies komt maar dat wachten we maar af. Het schijne dak begint vorm te krijgen en staarks kunnen ze op de zolder over gewoon lopen wat voeger niet mogelijk was. Voor de klas van mister van Kemenade, de vierde klas en mister Rombouts, de vijfde en de zesde komt nu ook nog een gebouwdje staan dat zie je rechts.
Dit keer eens geen plaatje van Voordeldonk of de scholen van Turrup maar een plaatje van de Huishoudschool aan de Schoolstraat en dan eentje van de tijd zoals het toendertijd begon. Inmiddels is het een heel andere locatie geworden en hebben andere scholen de functie van Huishoudschool en mater Amabilisschool overgenomen. Het blijft een bizonder plaatje vind ik...ONS NEIJ SCHOOL


Het oude gedeelte blijft zoals het was alleen de zolder is vernieuwd. Vroeger mocht je op de zolder van de school alleen over de middenpad lopen of op de balken gaan staan... als je er naast ging staan lag je onder in de klas. Nooit vergeten dit... Bovenste plaatje zie je links het oude deel en rechts het nieuwe en op het onderste plaatje is links de Eikelaar en Beukelaar...
Ik dacht vandaag ik ga nog eens kijken hoe het er uit ziet aan mijn oude school op Voordeldonk en ik maake deze foto van de zijkant, de klas waar juf de Vent in mijn tijd de 2de en de 3de klas deed.
Het geeft me nog altijd een goed gevoel als ik de Voordeldonkse school van vroeger zie... de speelplaats die in mijn tijd 'n stuk verhard was en 'n stuk zand was. Met links de grote deur waar de kinderen van de drie laagste klassen binnen gingen. De klassen 2 en 3 van juf de Vent en klas 1 van mister van Kemenade. Ik ben benieuwd hoe het straks wordt vanaf de speelplaats gezien.

Op dit moment zijn ze al veel verder met bouwen maar Leo Grabriels maakte eerder deze foto toen men net was begonnen met bouwen nadat de rest was afgebroken. En deze voorgevel met die bekende ingang blijft gelukkig staan Hier zie je hoer er omheen gewerkt word en het portaaltje in de nieuwbouw wordt opgenomen... schitterend werk.
Het bouwen van de nieuwe school is in volle gang... boven zie je de hoofdingang van de school er bovenuit steken de ouwe pannetjes liggen er nog op en ook dit deel zal behouden blijven... nu ziet het er niet uit dat weet ik maar straks zal het anders zijn als het meer "oog" zal krijgen....
Leo Gabriels was nog even op pad gegaan naar de school in aanbouw, ons ouwe "Vôrreldonkse School" en de klassen van vroeger beginnen al weer vorm te krijgen... links de klasen 2 en 3 van juf de Vent en achter de ramen de klassen 1, 4, 5 en 6. "Ut wordt schôn".
Deze foto heb ik lang geleden geplaatst van de jongens die vroeger bij ons in de klas zaten, de zesde klas in 1956/57. Alleen in het midden onze Henk moest door omstandigheden terug naar de school om zijn acht jaren onderwijs vol te maken. De rest zijn allemaal zesde klassers maar toen ik de foto zag dacht ik, verdorie wat zijn er al veel van overleden door de jaren heen. Begin ik linksboven, Wim van Bommel is kortgeleden overleden op 1 maart 2023, Harrie Franssen die is overleden in 2008, Antoon Hoeben is overleden in 1993, dan sta ik Peer Welten, dan mijn buurjongen Gerard Cortenbach overleden in 1995. Dan staat onze Henk die woont nu in een verzorgingstehuis in Sambeek. Daarachter Henk Verheijen die in maart 2023 is overleden. Vervolgens Jackie van der Steen verongelukt tijdens een motorrace in 1979. Dan staat Harrie van Bussel maar die ben ik uit het oog verloren. Op de hoek Thieu van de Mortel die in 1996 van ons heen is gegaan. Onder links is Andre van Brussel dat weet ik nu ook even niet, vervolgens Jan Cortenbach die nog altijd vlak bij mij woont, Peter van Heugten die is overleden in januari 2023 en rechts Gerard Bukkems die nog altijd in Asten woont in de Hoogstraat en hoek Hemel zijn bedrijf heeft. Van de 14 jongens van toen zijn er zeker al 8 overleden helaas... Ja we zitten nu in de hoek waar de klappen vallen... 2023 al drie kort achter elkaar.
Rob Fritsen had weer een mooi videootje gemaakt van de bouw van de nieuwe school op Voordeldonk. Kindcentrum De Ontdekking in Asten is in volle gang. Niet normaal zo vlug als dit gaat. klik op de foto voor de rondleiding die hij kreeg en opgenomen heeft.
Hier zie je de muren van de drie klassen van vroeger die nog blijven staan maar ze zijn al wel bezig met de vloer. IJzervlechters zijn bezig met het vlechtwerk wat straks de vloer van de nieuwe lokalen moet worden... "Ut schiet al goe ôp dô ôp Vôrreldonk"... ik ben echt benieuwd hoe het er straks uit komt zien.
Ik heb een foto geknipt uit een stukje film van Rob Fritsen om te laten zien hoe het gaat worden en wat het in mijn tijd was. Dat bruine is het hekwerk zoals dat er stond toen ik naar school ging. Rechts waren de kerstboompjes wat bij ons "dun Bron zun dennekus" was. Ook heb ik de speelplaats aangegeven met onder de fietsenrek... van de Hemel stonden er bijna nooit fietsen want wij gingen te voet naar school zoals de meeste kinderen deden. Links voor de school lag het sportveldje. Boven de kantoortjes was de hoofdingang maar daar maakte niemand gebruik van. Dan zie je dat grijze deel, dat hebben ze pas gemaakt en ik geef alleen aan wat het was, wat het precies word weet ik ook niet. Ik heb vroeger drie onderwijzers gehad. In de 1ste klas en in de 4de mister van Kemenade. Dan de 2de en 3de het lokaal van juf de Vent en de 5de en 6de mister Rombouts. Je ziet wel dat er veel lokalen bij komen.
Dit is eigenlijk ook een klassefoto, dus plaats ik het hier... je ziet n.l. de klassen die helemaal leeg zijn maar toch nog in ons geheugen liggen... de achterwand die je ziet aan de speelplaatskant blijt nog staan maar de rest wordt nieuw gebouwd... Toch krijg ik 'n brok in mijn keel... Waar de machine staat was vroeger ons sportveldje... alles veranderd....
Eindelijk weer eens 'n echte schoolfoto van kinderen uit d'n Himmel. V.l.n.r.: Nellie, Henk en Mieke van Loon (88) en boven Coby van Loon (88), kinderen van Toon en Gerarda van Loon - Pijpers.
Dit deel van de Vorreldonkse school blijft volgens mij ook staan, kinderen die er ooit naar toe zijn gegaan kennen het rechter deel nog als de speelplaats die verhard was. Ik heb er goeie herinneringen aan,misschien de tijd bij juf de Vent niet zo maar daar waren ook wel ooit leuke dingen bij. In elke klas was trouwens vroeger wel wat.
Leo Gabriels stuurde me deze foto en even kreeg ik een brok in mijn keel. Natuurlijk, alles veranderd, zelfs de tijd veranderd maar dit had ik niet verwacht. Vroeger toen mijn zus van de Mariaschool over ging naar de R.K. Sint Henricusschool op Voordeldonk was het nog school. Ik ging er in 1951 tot 1957 ook naar toe, naar de school. In de volksmond "Vôrreldonkse School" genoemd. Jaren later werd het basisschool Voordeldonk, maar het had nog de naam school in zich... en nu staat er een grote plaat vlakbij de school en wat gaat het worden? Tja: "Kindcentrum"..... (snik snik), onze school is weg. Gelukkig blijft er nog wel iets van vroeger over maar ik weet niet waar het heen moet. De Deken van Houtschool is al "het Talent" en nu weer een Kindcentrum... och het zal wel moeten, tijden veranderen... jammer dat ik er niet in mee kan gaan, maar ja, het zal toch moeten.Ik zal nu geregeld plaatjes laten zien van de afbraak en de vernieuwing van "onze" school op Voordeldonk. Het bovenste plaaje heb ik 'n paar jaar geleden gemaakt van de klas die er vlak na de opening is aangebouwd het vierde klaslokaal toen en het was de klas van juffrouw de Vent, dat zijn de vier rechter ramen. Links is wat heel veel later bij is gezet toen de school ik dacht drie lokalen bij kreeg. Onder is een foto van nu, gemaakt door mijn goeie maat Leo Gabriels en daar zie je dat het linkerdeel is afgebroken, dit deel blijft straks behouden, net als de voorkant, de hoofdingang met die grote deur en dat ronde opstapje, en de drie klaslokalen tussen de klas van juf de Vent en de hoofdingang in, maar daarover later meer. Dus zoals het vroeger begon met de hoofdingang, de drie klaslokalen en het vierde aangebouwde klaslokaal wat je hier ziet zullen denk ik behouden blijven. Met dank aan Leo.
Nu onze school op Voordeldonk word afgebroken staat ze bij mij weer in de belangstelling. Links zie je nog 'n deel van de school waar de kinderen van de vierde t/m de zesde klas naar binnen gingen en rechts de overdekte wc's tussen de ramen in zie je de deuren van de toiletten waar het in de winter steen en steen koud was. langs de wc was er rechts een grote amaille bak waar een fonteintje was met een druk ijzer... als je daar met je gezicht op hing en naar beneden drukte spoot het water in je mond. De ze weeg ben ik gaan kijken daar want later is dit alles dichtgebouwd maar nu wordt het helemaal plat gegooid. Maar daar kom ik nog wel op terug. Ik ga er deze week weer foto's maken.


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu