himmels-foto.nl


Ga naar de inhoudsopgave

Hoofdmenu:


Klasse Foto's 6

AANDER > Klassefoto's
Vandaag een keertje een andere klassefoto, anders als dat je van mij gewoon bent. Het zijn de bankjes zoals die eind 1800 waren uitgevonden want ze waren uit een stuk gemaakt... alleen het eerste schrijfbankje, en het laatste zitbankje van elke rij was anders. Deze zoals ze hier stonden werden vroeger in Liessel aangeschaft maar ze zullen zeker ook in Asten komen. Natuurlijk was het 'n goeie ontdekking zo'n bankje... Voord hogere klassen hadden ze ook hogere bankjes, dit waren de lagere voor de kleinere kinderen. Ik weet dat wij op Voordeldonk in de vijfde en zesde klas van die licht houten banken hadden. Nu hebben we volgens mij geen bankjes meer maar tafeltjes en losse stoeltjes... tijden veranderen ja.
Dit zijn de dames die ein 1949 les gave aan de Mariaschool in de Julianastraat. Toen waren er vaak nog "nonnetjes" die er les gaven. Hier rechts zuster Angelica, zuster Gemma en zusters Woutera. Verder de juffrouwen van de school vanaf links, Leenen, van Heugten, de Bruijn, van Swieten, Kerkers en Simons.
Dit is een klassenfoto van Turrup maar ik ken er bijna niemand van. Wel de leraar dat is mister Sanders en èèn Himmelse boy want de derde rij van boven en dan vijfde van rechts is Linie Mennen (62) met die mooie streepjes. Hij kwam n.l. pas later in de Hemel wonen en moest toen nog naar Turrup naar school.
Deze mooie meiden zaten vroeger op de Mater Amabilisschool die les kregen in de Huishoudschool aan de Schoolstraat, was zo rond 1960. Vanaf links: Mia Smits, Leny Boerekamps uit Someren, Onbekend, Onder Toos van Lieshout uit de Hoogstraat, Tiny van Seccelen (26), Onbekend en Truus hoefnagels (27).
R.K. Jongens Patronaat Asten rond 1924. Ik zet het hier bij klassefoto's omdat ik denk dat er namen bij staan van mensen die uit de Hemel kwamen, maar zeker weten doe ik het niet. Beginnen we bovenaan v.l.n.r.: Harry Verdeijseldonck, Ferd van Stekelenburg, ? van Haagen, Jac Bekx en Frans Eijsbouts. Tweede rij: Frans Janssen, Martien van Haandel, Piet Feijen, Toon Hoefnagels, Jan Hoes, Frans Berkers, Emile Mikkers, Toon Bekx, Sjaak Knaapen en Willem Sauve. Derde rij: Onbekend, Martien Hendriks, Karel Bekx, Antoon Eijsbouts, Andre van Baar, Onbekend, Piet van der Loo, Onbekend, Adriaan Hoes, Antoon van Stekelenburg, Jan Reijnen, ? Franken, Onbekend, Harrieke Franssen en Louis van Stekelenburg. Vierde rij: Harrie Lammers, Onbekend, Harrie Gielissen, Onbekend, Frans Linden, Onbekend, Onbekend, Harrie Janssen, Leonard Welten, Onbekend, Onbekend, Harrie van Helmond, John Lorant, Theo van Heugten, Onbekend en Onbekend. Vijfde rij: Piet Linden, Antoon van Goch, Willem Hoefnagels, Helmus Verberne, Piet Hoefnagels, Nard Hoefnagels, Kapelaan van Loosbroek, Theo Driessen, Hoofdonderwijzer Jan Hoes, Pirke Nijsen, Harrieke van Gogh, Piet Bakker, Piet van Deursen en ? Verrijt. Onderste rij: Onbekend, Willem Verdeijsseldonck, Felix Wijnen, Onbekend, Frans Hoebens, Sjef Hoefnagels, August Hoefnagels, Frans van der Velden, Pierre Eijsbouts, Thieu Hoes, Grardje Wernars, Onbekend, Jan Sanders, Jan Bosch, Onbekend en Jan Knaapen.
De ouderen het het tweede deel van d'n Himmel, van Piet Bukkems tot aan Graard verdeuzeldonk zullen zich dit wel herninneren, maar dan bedoel ik ook zonder de kleuterschool die hier werd gebouwd. Wij kennen dit nog van vroeger met de "groenigheid" voor de hoofdingang waar alleen de lerarengebruik van maakten. Wij gingen aan de achterkant binnen. Wel werden er vaak klassefoto's gemaakt aan de voorkant... hier dus zoals het in de jaren 30 er uit zag.
Ik dacht ik ga het toch maar 'ns proberen, het laten inkleuren van bepaalde foto's die ik heb ik zwart-wit en die ik ook graag in kleur wilde zien. Ik heb het pas geprobeerd met 'n foto van mijn vader en ik weet dat hij op die foto 'n grijs pak aan had maar de ingekleurde foto kreeg ik met blauw pak. Daar heb ik niks aan maar deze foto is echt goed gelukt, met links broer Theo Welten (57) in de 6de klas van de Sint Henricusschool, mijn andere broer Henk Welten (57) rechts in de 4de klas en ik Peer Welten (57) in de 1ste klas in het midden, en dat bloesje is precies zoals het was en ook Henk en Theo droegen deze kleur "spenser" en ik vind de foto echt mooi nu. Later doe ik de andere ook nog. Foto is uit 1952.

Leerlingen van de Sint Henricusschool op Voordeldonk met baard hun leraar Gerard Compiet. Ik heb 'n paar namen, links dat meisje wat zit op het bankje is Anke van Bogget, helemaal bovenaan met oranje/bruine trui is Niels kerstens, onderaan zittend met geruite broek is Marjolein Kwarten, onder zittend 2de van rechts is Harm van den Heurik en Willem van Horssen (40) staat in dezelfde rij als Gerard Compiet, vijfde van links.
Ik ben echt blij met dit plaatje van juffrouw Werts van vroeger van de Voordeldonkse School. Ik had wel 'n plaatje waar ze met de onderwijzers van toen op stond en ook van haar met juf de Vent maar nooit eentje uit haar klas dat ze les gaf. Ik weet niet welke klas het was maar wel dat er in het begin maar 2 leraren waren en 1 lerares. In 1931 was juf Werts lerares aan de Mariaschool die toen net geopend. Later in 1940, stapte ze over naar de Sint Henricusschool op Voordeldonk. Samen met het hoofd van de school mister Dibbits en mister Biemans gaven ze toen met drieen samen les aan 6 klassen.
De 6de klas van de Henricusschool op Voordeldonk met mister Beijers. Bovenste rij: Marie-Therese Strijbosch, Rinie van der Wallen (52), Petra Berkvens, Onbekend, Marlies ?, Theo Coolen, Riet Loomans, José Grein, Onbekend, Onbekend, Twan van den Boomen (58), ? Van Grimbergen en Onbekend. Middelste rij: Tineke Knoops, Marleen Peeters, Nellie Vervoordeldonk, Franca Peeters, Juul Swinkels, Nicolien Naus, Doortje van Tilburg, Onbekend, John Vervoordeldonk, Hans Engelen (38), Peter van Bree en Onbekend. Onderste rij; Liesbeth Martens, Onbekend, Wilma van Bussel, Maria Verberne, Jan van Bussel, Hans Berkvens en Max Sillekens.
Met dank aan mart Werts die twee schitterende foto's plaatste van de Sint Henricusschool toen die net klaar was, toen nog de drie lokalen en waar je links de aanbouw ziet werd 'n paar jaar later een vierde lokaal gebouwd, bij ons bekend als de klas van juffrouw de Vent. Tussen de ramen bij de aanbouw rechts zie je de toiletten die toen nog buiten waren. Op de voorgrond kwam later de afgraving van van Horssen zoals wij dat vroeger noemde. Toen was het nog dor liggend terrein.


Deze foto van de ULO-school van vroeger werd op AZHW geplaatst door Annie Cichello - Hoefnagels uit onze straat vroeger. Links vooraan Piet Snijders, dan een paar jongens uit Lierop, Lois van Dam daar achter Hans Heiligers daar achter een jongen van Werts naast hem Willemien Hoefnagels en helemaal achteraan van Diepen. Staand het hoofd van de school mister Bouwmans met naast hem zijn dochter Alice, Joke van den Heuvel, meisje uit Lierop, ??? Petra Smits, Marijke Hoes, Hanneke Gielissen, Francé Bouwmans en Agnes Verdonschot. Zittend de meisjes Mieke Eijsbouts, Jose van Heugten (47), Henriëtte van den Boomen en helemaal rechts zit Annie Hoefnagels (27). Jose en Mieke waren echte hartsvriendinnen.
Dit is 'n foto van 'n klas uit 1974 van de Bonifaciusschool. Het was de klas van oud-Himmelnaar, hier bovenaan links, Hans van Gaal (71a), je weet wel het enige kind van Frans en Tonia van Gaal - Verdeuzeldonk, achteraan in onze straat. Later kwamen die in de Klaproosstraat wonen. Van de kinderen ken ik niemand maar je ziet rechtsboven 'n tweeling, de broertjes Loomans. En daar net onder nog 'n tweeling, de broertjes Twan en Hans Lijten.

Dit is Gerard Janssen (53) uit d'n Himmel op de kleuterschool, de schilderij heeft hij zelf niet gemaakt want zo'n zelfde foto kwam ik eerder ook al tegen met dezelfde afbeeldig. Wel mooi...

Ik zag op facebook dit prachtige plaatje voorbij komen van de meisjes van de Huishoudschool waar ook Himmelse meisjes bij zaten. Zittend v.l.n.r.: Rina van de Hurk, Dora van Meyel, Maria Heyligers, Rinsa van Lieshout, Leny Hendriks, Nellie Bukkems (30), Nellie Joosten (18). Staande: Francisca van de Mortel, Bertha Maas, Hanny Eysbouts, Maria Boerenkamps, Thea Berkers, Mien Hoeben en Jet van Seccelen (48).
Veel kinderen zijn hier "slim" geworden... nee ik heb er niet gezeten in de Radbout Mulo-school aan de Kruiskensweg. Ik was niet zo slim denk ik... achteraf weet ik dat ik het makkelijk had kunnen halen. Ik ging naar de Ambachtschool waar het voor mij na twee verschrikkelijke jaren ook al stopte. Veel kinderen uit d'n Himmel zijn hier vroeger naar toe gegaan... maar de school is allang verdwenen.

Er zijn van die dingen die je ook niet weet. Het gaat om deze jongens, gemaakt in de zesde klas op de voordeldonkseschool bij mister Rombouts... 1957. Links dat ben ik, Peer Welten (57), toen nog gewoon Peterke Welten, naast mij zit Harrie Franssen (45), die kwam ook uit d'n Himmel en rechts zit Toon (Antoon) Hoeben, die kwam uit de Wolfsberg. En dan ineens kom ik er achter dat die twee oud-klasgenootjes er niet meer zijn. Harrie was 'n goeie vriend want ik kwam veel bij Franssen en Harrie speelde mondmuziek en deed dat wel vaker samen met mij als ik op de gitaar speelde en liedjes zong, dan speelde Harrie er op zijn mondmuziek bij. Toon kende ik van school en dat niet alleen, ik zat bij het jongensgilde toen Toon er ook bij zat, we zaten in dezelfde groep, ik dacht de Egelantier. Dan ben je wat aan het zoeken en dan kom je de bidprentjes nog tegen van de beide schoolvrienden. Hieronder bij elkaar gezet. Harrie werd 65 jaar en Antoon toen hij nog maar 48 jaar oud was.... beiden veel en veel te jong uit het leven gerukt... raar, vroeger waren we lachende klasgenootjes, vriendjes... en dan ben ik alleen nog over.Ik kreeg van Theo Rombouts, de zoon van mister Rombouts deze mooie foto van ons hoofd van de school op Voordeldonk, de Henricusschool. Mister Antoon Rombouts was zijn tijd ver vooruit want kinderen die van andere scholen afkwamen en naar onze school moesten komen i.v.m. b.v. 'n verhuizing, die waren lang niet zo ver als wij op Voordeldonk. Ik noem maar iets... Veel kinderen die van andere dorpen afkwamen en bij ons op school kwamen hadden nog nooit van Romeinse Cijfers gehoord... en bij ons werd in de vrije tijd extra Franse Les gegeven. Mister Rombouts heb ik altijd een van de beste leraraen gevonden die ik ken. Hier de mister, zo noemde we onze leerkrachten vroeger altijd, samen met zijn vrouw en hun oudste zoon Theo. Foto volgens mij genomen bij hun huis in de Molenweg, meteen het eerste huis rechts vooraan.
Zoiets zag het er vroeger op de Vôrreldonkse School uit. Het was winter... de misters hadden de speelplaats onder water gezet en de schoolkinderen konden naar hartelust slibberen. Er werd 'n blijbaan gecreeerd en de kinderen vlogen als gekken achter elkaar aan. Nee het plaatje is niet echt want ik heb het gefotoshopt, maar zoiets zag het er vroeger uit. Of dit nog ooit terug komt weet ik ook niet. Wanneer je nu in Asten in de wijken naar de speelterreintjes kijkt zie je bijna nooit meer kinderen spelen en als er als 'ns ooit kinderen daar zijn zitten ze op 'n speelrek te "kloojen" met 'n mobieltje want dat hebben de kinderen van tegenwoordig ook al een... waar wij met sinterklaas kleurboeken, voetballen, kapdollen en sprintouwen kregen daar worden ze nu overladen met computerspelletjes en mobieltjes. Helaas maar waar... dus "ut slibbere zat dur ôk wel nie mèr in zitte"...
Ik vond in een van mijn mappen van de school- en klassefoto's dit plaatje van de Henricusschool, de school op Voordeldonk, voor mensen net als ik is dat gewoon de "Vôrreldonkse School". Maar ik weet nu al heel zeker dat het van na 1957 is, waarom? Nou de zijgevel was hetzelfde als vroeger, de goalpalen waren ook nog net als in mijn tijd "frutje-frôt" maar als je links naar de ingang gaat dan zie je daar 'n hekwerk en dat was er in mijn tijd helemaal niet. Wij maakte er ooit de foto's van ons schoolelftal toen we in de zesde zaten, 1957 dus en toen was er nog geen hek of poort. Dan hieronder de weg er naar toe... toen ik nog op school zat lagen daar sintels net als in de Logtenstraat en dat zie ik hier niet... het lijkt of hier de weg al verhard was ook al is het niet echt duidelijk... een ding is zeker: "ut waar un fijn school"...

Zoals ik soms wel aangeef krijg ik van "Himmel-liefhebbers" toch nog wel af en toe leuke plaatjes toegestuurd en dit keer van Jan van Horssen uit Asten. Dit mooie plaatje van kinderen die 'n soort toneelstukje opvoerden in "de hawte keet", het parochiehuis achter het patronaat van vroeger. Helaas hebben we niet veel namen maar daar kun je mij mee helpen als je er nog van kent, mail me maar. Jan kwam deze foto nog tegen, die is gemaakt op 28 juli 1960. Het is niet heel duidelijk te zien, maar Jan van Horssen was toen Jan Klaassen en Ria Slaats (20) speelde Katrijntje en je ziet ze achteraan in de poppenkast. Van de rest van de kinderen? helemaal links Han van den Boomen uit de Emmastraat, 3e van links Theo van Oosterhout, de jongste bij Jan van Klöskus). Helemaal rechts Marleen van de Heuvel uit de Tuinstraat (toen) en de 4e van rechts is Frans Waals van de 1e St Jozefstraat. Ik hoor het graag als jullie er nog van kennen, info@himmels.nl

Vandaag 'n foto die ik al eerder heb geplaatst. En daar zit 'n verhaaltje aan vast. Ik kreeg bezoek van Mart van Loon die ook op deze foto staat en die kende de namen nog wel die ik niet had op eentje na. Ook gaf ik eerder de namen aan van de jongens die uit d'n Himmel kwamen maar dat waren er nog meer, weet ik nu achteraf. IK had toen alleen de namen van Wim Vaes (69), Martien van der Wallen (52) en zijn buurjongen Hans van de Burg (54). Ik geef even de namen zoals ik die van Mart door kreeg. Boven v.l.n.r. Wim Vaes (69), Frans Vervoordeldonk, Jan Hoeben, Frans Verberne, Jan Peeters, Martien van Kessel, Henk van Heugten (80), Martien van de Mortel, Onbekend, maar volgens mij is dat uit d'n Himmel Theo van der Loo (63), Frans van den Eeerenbeemd, Mart van Loon en Matthijs van de Manacker. Onder: Hans van den Burg (54), Johan van Heugten (47) en Martien van der Wallen (52). Wat Theo van der Loo betreft, die woonden naast Willem van Heugten in d'n Himmel maar verhuisde en in het huis dan Harrie van der Loo vrij maakte kwam weer 'n van der Loo wonen, met de kinderen die ik ken van toen: Johanna en Antoon. Dan nog iets over Johan van Heugten... ik weet niet beter als dat wij hem altijd Johan noemde maar andere zeggen altijd gewoon Jan van Heugten... heel raar vind ik dat. Ik weet niet precies in welk jaar de foto is gemaakt... wie het weet? graag mailen naar info@himmels.nl
Iedereen die in de leeftijds groep van mij zitten, zo van 70 tot 80 en op de Voordeldonkseschool heeft gezeten kent hem zeker nog wel... een van de fijnste leraren die we hadden toen, Meester Jos van Kemenade, 'n zoon van Driekske uit de Burg. Frenckenstraat. Hier als jonge jongen en nog aan het studeren voor "mister". Rond 1957 verhuisde hij naar Etten-Leur.

Een gezellig onderonsje tussen twee leerkrachten van de school op Voordeldonk, de Henricusschool. Links juffrouw de Vent en rechts meester Biemans. Het is van de beginjaren dat de school bestond... Als eerste werden juffrouw Werts, meester Biemans en als hoofd van de school meester Dibbits aangesteld, toen waren er ook maar drie leslokalen... later werd er 'n vierde bijgebouwd en werd juffrouw de Vent aangesteld. Vroeger mochten dames die les gaven op scholen niet getrouwd zijn... juffrouw de Vent is altijd vrijgezel gebleven en bleef verbonden aan de school van 1942 tot 1973. Haar manier van lesgeven was eigenlijk erg goed maar haar verschijning heeft op veel leerlingen 'n grote "inpact" gehad.
Ja beste vrienden, dit plaatje is al oud want het is gemaakt bij de opening van de Huishoudschool aan de Schoolstraat in ons Asten. Het gebouw staat er nog altijd maar les geven is er niet meer bij daar, alles veranderd. We schrijven dan het jaar 1956. Het was de katholieke huishoudschool Genoveoa van Brabant en het was op 3 juli 1956. Op de foto staan de adviseurs en het personeel, voor ons oudere best veel mensen die we nog goed kennen. Staande v.l.n.r.: Paul Eijsbouts, de volgende dame is ombekend, De bekende gymleraar Will van Bussel, dan de vrouw van mister Jos van Kemenade Jeanne Gerolds, Rikus Gitzels, Directrice Miuen Huijseling, mister Gerard Gaston Remery, administrateur Andre Remery, Elly Sweere, de bekende kapelaan Kamp en daarnaast de vrouw van mister Manakker, je weet wel van mister Manakker peijke vlakbij de Vorreldonkse school in de bergweg Maria Manakker - Lammers. Zittend: Ton Stril - Arts en Til Berkers - Vossen.
Het is niet 'n echte klassefoto maar het was wel op de Mariaschool aan de Julianastraat. Kinderen werden als bruidjes opgesteld op de speelplaats en liepen mee in 'n stoet die georganiseerd was door de kerk. Het lijkt 'n gewone kring maar dat is het niet. Het is de vorm van 'n rozenkrans. Rechts het korte stukje waar het kruisje werd meegedragen maar niet te zien op deze foto. Je ziet elke keer de tien meisjes die de tien Weesgegroetjes voorstellen en dan 'n groter meisje dat is het Onze Vader. Vijf keer tien Weesgegroetjes en een Onze Vader. Dit plaatje is uit de jaren 30. Op mijn website staat ergens al zo'n gelijkende foto, ook op de speelplaats maar ik weet niet of die op dezelfde dag zijn gemaakt.
Foto van 1 augustus 1983. Ik heb van vroeger al wat foto's geplaatst van de hoofden van de school van Voordeldonk... mister Dibbets en mister Rombouts. Hier heb ik er eentje van later. Links mister Beijers die afscheid nam op die dag en rechts zijn opvolger van toen, mister Bennaars.
De onderwijzers en onderwijzeressen van de Voordeldonkse school maar niet uit mijn jongetijd en ook niet de tijd van nu maar uit 1994... nu bijna 25 jaar geleden. Boven v.l.n.r.: M Hendriks, C de Jong, Gerard Compiet, C Benaars en J van Lierop. Onder: L Beenker, M Bergmans, T Kriek, S Smits en C Schouten. Gehurkt vooraan: K Rongen. Leuke bijkomstigheid.... Gerard Compiet ging hier zelf naar school voor zijn 6 klassen lager onderwijs van 1950 tot 1956 en werd er leerkracht in 1967... 11 jaar nadat hij zelf de school met goed gevolg had verlaten.
Ik denk 'n foto gemaakt op de kleuterschool op Voordeldonk van Hanneke van den Burg (54). Ik zag eerder zo'n zelfde al van Gerry van Seccelen uit d'n Himmel.

Veel Himmelse kinderen zaten ooit bij hem in de klas, mister Bouman. Van 1956 tot 1981 was hij directeur van de Mulo/Ulo/Mavo. Later ging dat over in het Varendonckcollege. Hier samen met zijn vrouw bij het afscheid.

Dit is 'n klassefoto van "Turrup" van jongens die allemaal zo'n beetje zo oud waren als ik... geboren zo rond 1945. Ik heb, op enkele na, de namen nog. Beginnende onderaan v.l.n.r.: Piet Heijligers, Stan Spoor, Herman Verdonschot, Jan Thielen, Harry Thielen, Onbekend, Johnny Xhofleer, Onbekend en Jac Joris (32). Tweede rij: Hennie Kuijpers, Woutje van de Westerlo, Willie Verberne, Janus Verrijt, ? Driessen, Onbekend, Jan Smits en de twee met de armen over elkaar, Jan Holzkens (39) en Jan Berkers. Dan de rest: Mister van Kemenade, Onbekend, boven ook onbekend, witte bloes is Piet Coolen, dan 3x Onbekend, onder met bril Henk Heijligers, boven ? Heijligers, onder Berry Joppe en boven Paul van de Waarsenburg, Onbekend en voor het raam Frans Hoefnagels. Voor het andere raam Theo Verstappen en onder Fons Strijbosch, en daaronder Lou van Bussel (links van Jan Berkers). Boven Jan Loomans en daaronder Onbekend. Onder, (rechts naast Jan Berkers), Jan Bakens, Boven voor de muur Onbekend en net boven Jan Bakens is Harrie Coolen. De laatste vier: bovenaan ? van Zeeland, onder Thijssen (ik denk Harrie), daarnaast staande die grote is Huub van Kraay en rechts boven is ? van der Loo (ik denk Toon).
Wie er allemaal op de foto staan weet ik niet maar in het midden met die hamer is Tonny Cortenbach (59). Hij zou later bij Turrus gaan werken, Klokkengieterij Eijsbouts waar meerdere mannen uit d'n Himmel werkte... o.a. Jackie en Harrie van der Steen en Piet en Leo van Loon.
Klassefoto van de RK Sint Radboud Mavo in Asten, schooljaar 1982/1983. Onder v.l.n.r.: Piet Kanters, Wilfred van Heugten, Frank Vlemmings, Jan Willem Hoeben, Bas Schraama, Claudia Vlemmix en Marian Aarts. Tweede rij: Erma Hoebergen, Corine Manders, Yvonne Welten, Erwin van Deursen, Marco Verhagen, Erica Zegers (34), Marja Berkers, Jolanda Verhees, Marieke Verhees en Genevieve Mollemans. Bovenste rij: Kees Postma, Hein Mennen, Doortje van Tilburg, Mister Walder, Benita Beekman, Monique Creemers, Meta van Woerkom, Indrig ??? en Jesefien van Soest.

Ja ik heb nog wel wat mooie plaatjes, kijk maar hier de klassefoto van de drie oudste broers Cortenbach, onze buren in d'n Himmel. V.l.n.r.: Tonny, Rini en Theo Cortenbach (59). Tonny was de oudste, Theo 2de oudste en Rini de jongste van de drie. Helaas alle drie al overleden.

Klassefoto van Hanneke van den Burg (54), hier in het midden met twee van haar klasgenootjes van toen. De kleuterschool van Voordeldonk.

In 1957 gingen we van de lagere school af en naar de Ambachtschool in Someren... Jan Cortenbach, Wim van Bommel en ik, Peer Welten en deze drie Himmelse jongens gingen alledrie richting hout. Een jaar brugklas om te kijken welke kant we in wilde gaan en een jaar voor houtbewerker. Ik vond het zelf na twee jaar welletjes en ben gaan werken, Jan Cortenbach leerde door en Wim van Bommel? Win verhuisde met zijn ouders mee naar Helmond en Wim ging van de Ambachtschool in Someren over naar die van Helmond. Deze foto is van 1958 en Wim van Bommel (49) staat hier op de tweede rij links naast de leraar, dat kleinere manneke. De andere jongens ken ik niet.

Schoolreisjes zijn altijd wel in trek geweest, bij iedereen. Dit is 'n oud plaatje van de Mulo-school van vroeger die net als zovelen naar schophol zijn geweest. De meisjes zijn hier tussen de 13 en de 15 jaar denk ik. en zal wel meer als 60 jaar geleden zijn. Ik heb 'n heel stel namen maar niet allemaal, als je er nog van kent en de namen staan er niet bij kun je me dat doormailen Info@himmels.nl. Onder v.l.n.r.: Petra van Asten, Maria Weekers, Annie Berkers, Sjan Kusters, Nellie Prijs, Riek Mennen, Nella Driessen, Ria van Hoof (16), Tilly Vincent, Jo van Helmond (mijn nichtje), Thea Rooijmans, Irene Smits, Toos Breuer, Celi Dibbits, Mien Lintjens, Maria Driessen, Maria Hurkmans en Maria Vervlossen. Boven: Ton Bakker, Betsie van Lierop, Marylouise Gloudemans, Mariet Mikkers, ? Sleutels, Mis Verhees, Onbekend, ? van Eijk, Annie van Bussel, ? Salimans, ? Verhoeven, Mien van Stratum, Riet Smets, Thea Knapen, Zus (Ria) Mennen, Onbekend, Annie Coolen, Onbekend, Annemie van Asten, Kapelaan Borghouts, Marietje van den Heuvel (van Tieske die vroeger bij ons brood en mik kwam bezorgen), Tonny Smits, Maria van Bree, ? van de Ven, Adeline Vervlossen en Jose Vossen. Let wel, het was de Mulo waar meisjes uit Asten maar ook uit omliggende plaatsen naar school gingen.
Heel raar maar toch moet het waar zijn. Dit is de bewaarschool van Meijel waarschijnlijk uit 1913 of 1914. Na de zoektocht naar foto's van ons moeder die net als 6 van haar broers en zusters in Meijel zijn geboren, alleen de twee oudste zijn in Deurne geboren, kreeg ik van dhr Schaareman deze foto met de namen van de kinderen en toen ik de foto zag dacht ik meteen al dat het kind rechtboven, de vierde van rechts wel erg veel op ons leek en dan vooral op m'n jongste zus Annemieke. Toen ik de namen later bekeek kreeg ik ook de bevestiging dat ik het bij het rechte eind had... Hier de namen allemaal. Bovenste rij v.l.n.r.: Willem Lenders, Piet Geurtjens, Drien Sijbers, Sjeng Gielens, Mart Thijssen, An van Bussel (57), Miet Smolenaars, Nel Simons en Anna Sanders. Tweede rij: Sjeng van Heugten, Frans Verstappen, Harrie Spee, Louis Pouls, Piet van de Jäger en To van Deursen. Derde rij: Leen van der Weerden, Thom van der Weerden, Gerard Gooden, Nellie Gooden, Truus Janssen, Piet Janssen, An Pluijm, Mart Pluijm en Leen Pluijm. Onderaan: Lins Smolenaars, Nol Jacobs, Pierre Jacobs en Sjan Peeten. Ik zoek nog verder of e.e.a. wel helemaal klopt maar het is toch frapant dat ik ons moeder en zonder de namen te weten meteen uit haalde. De naam is An van Bussel, ons moeder werd vroeger toen ze jong was altijd An of Anneke genoemd.

Jammer dat de foto wat onduidelijk is maar ze zijn nog goed te zien, v.l.n.r. Jan Hurkmans uit de Bergweg,
Harrie Franssen (45), Theo Berkers van Voordeldonk en rechts Wim van Schaijk (42). Wanneer de foto is gemaakt weet ik niet maar ik denk dat het was toen ze met de school van Voordeldonk op schoolreis waren. Toen werden er door de leraren vaak foto's gemaakt.
Toen was het nog gewoon Joke van Heugten (47), hier links, samen met 'n vriendinnetje speelden ze 'n toneelstukje bij de verjaardag van mister Rombouts.
Dit zijn dan wel geen leerlingen van 'n school maar ik zet de foto hier toch maar neer bij klassefoto's want deze foto is gemaakt bij de opening van de landbouwschool in Someren waar later ook veel Astense jongeren naar toe gingen. Het was het bestuur, de burgemeesters van Asten en Someren, de genodigden en de mensen van de stichting onderwijs. Links zit burgemeester Ploegmakers van Asten en bij de dames rechtsboven staat ook 'n meisje uit d'n Himmel.. Jaan Kuijpers (11). Ze staat hier vierde van rechtsboven. Bij de start van het landbouwonderwijs had de toenmalige school twee leerkrachten voor de leervakken J. Linden en voor godsdienst en maatschappijleer kapelaan Van de Velden. Zij begonnen hun les geven op de zolder van het Parochiehuis. De nieuwe school werd in de toenmalige Oude Molenstraat in 1951 gebouwd door aannemer J. Wijnen... Nu is het de bieb van Someren.

Met dank aan Theo Rombouts, je weet wel de zoon van mister Rombouts die vroeger ook wel 'ns met ons mee op schoolreis ging. Ik kreeg van Theo nog 'n paar schitterende foto's waarvan deze er eentje is. Kinderen die aan het spelen zijn op de speelplaats van de Sint Henricusschool, voor ons de Vorreldonkse school. Zo zag het er vroeger uit... links de dubbele deur waar je binnen moest als je in de eerste, tweede of derde klas zat. Rechts de overkapping waar je kon schuilen als het regende en daar waren ook de w.c.'s en de drinkkraantjes. Dan zie je de overkapte ruimte vanwaar de leraren ons in de gaten hielden tijdens het speelkwartier en daar was ook de ingang voor de vierde tot zesde klassers. Daar was het ook 'n paar treden hoger als op de speelplaats. Hier zie je dat de hele speelplaats vol tegels ligt maar de plek vanwaar de foto is genomen, vanaf de punt daar was het vroeger nog zand. Ik denk dat de foto is genomen zo rond de eind jaren 50.

Dit is de zesde klas van de Bonifaciusschool aan de Kruiskensweg 1954. Ze staan hier netjes voor de hoofdingang met onder v.l.n.r.: Onbekend, Benny van Hoof, Nolleke Verberne, Toon Boerekamps, Bert van Asten, Broos van Stratum, Henk Bakker, Onbekend, ? Tsimmer en Hans Hoes. Middelste rij: Theo Strijbosch, Henk van Helmond (57), Hans van der Heijden (4a), Gerard Koolen, Piet Mollemans, ? van den Boomen, Toon Peeters, Nard Hoefnagels, Louis van den Heuvel en Cees Coolen. Bovenste rij: Mister Dibbits, Wim van Gorp, Thieu Loomans, Ludo van den Heuvel, Tonny Mikkers. Frans van Seccelen (26), Riny van Rijt, Rudy Franssen, Frans Janssen en Thieu Hoefnagels (27). Voor zover ik weet woonde Hans van der Heijden 'n tijdje op nummer 4a naast de kapper.
Bij deze nog 'n prachtige klassefoto waar ik o.a. mijn broertje Frans mee ga verrassen want ik denk dat ze die nog nooit hebben gezien, de vele Himmelnaren die in 1960 van de school afgingen op Vorreldonk. Ik ken ze niet allemaal maar er zullen er zeker zijn die me de namen kunnen geven. Met dank aan Theo Rombouts voor de foto's. Bovenaan v.l.n.r. de jongens: Jan van Duijnhoven (65), Antoon van Heugten, Henk Caris (50), onbekend, Theo Aarts, Frits Vaes (69), Frans Welten (57), Henk van Rees, Tonny van der Steen (84) en mister Rombouts. Onder de meisjes: onbekend, Lenie van de Weerden, Mia Verrijt, Lies Berkers, onbekend, vooraan onbekend, achter Anny Horion, ? Janssen, voor ? van Loon, achter met bril Joke van Heugten (47), daarachter half zichtbaar onbekend, Voor Mien van Duijnhoven (65), achter ? Stevens en rechts Nellie van Bree

.
Weer zo'n super foto van vroegertijd... van 'n schoolreisje van kinderen van de Vorreldonkse school die 'n jaar of 4 of 5 ouder waren als ik. Links juffrouw de Vent. Ik ken er bijna niemand van maar wel de drie Himmelse kinderen: rechtvooruit in het midden is Jo Kersten (55), ons buurmeisje uit d'n Himmel. Boven, vijfde van rechts is Jan van Schaijk (42) en links naast hem net zichtbaar Nel Bosch (41). Leuk is het fototoestel dat de juffrouw in d'r hand heeft... "unnen hillen bak"...

Rare foto? nee hoor helemaal niet. Je kan er geen gezichten zien maar ik weet dat de foto is uit 1956 toen ik in de 5de klas zat bij mister Rombouts. Die deed toen de vijfde en de zesde klas en wij mochten toen op schoolreis. We gingen toen ergens naar 'n uitkijktoren en naar Harderwijk naar de Zuiderzee werken. Daarvan is deze foto want we voeren daar met de boot. We staan er hier naar te kijken... op de rug gezien is mister van Kemenade met zijn bekende petje.
We gingen ieder jaar met de vijfde en de zesde klas op schoolreis. "Vreet" als we waren... alles bij de hand en in de tas... snoepjes, belegde broodjes, exota limonade en 'n paar koekjes. Uit d'n Himmel, links Wim van Bommel (49) en rechts zijn buurjongen Jan Zegers (53)... In het midden het mooiste meisje uit onze klas, Mientje Snoeijen en rechtboven Nellie van Brussel. Jan zat in de zesde en wij toen nog in de vijfde. Wat me altijd bij is gebleven.. als je onderweg was en het regende dan begonnen we spontaan allemaal te zingen... Lieve Heertje, geef mooi Weertje, geef mooie Dag, dat de zon weer schijnen Mag...

We zitten weer op de Vorreldonkse school in de klas van mister Rombouts waar alle kinderen van de school bijeen waren gekomen naar naar de film te kijken die 'n geestelijke kwam laten zien. Mister Rombouts was toen jarig, de slingers hangen in de klas en het zou zijn op zijn 41ste verjaardag. Ik ken er wel wat van... zoals juffrouw de Vent... maar m'n zusje Annemieke Welten (57) staat er ook op die zit voor de schoolbank waar de pater de film afdraaide aan de rechterkant net onder de bandrecorder voor de geluidsopnamen. Je mag me helpen met de rest.Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu