himmels-foto.nl


Ga naar de inhoudsopgave

Hoofdmenu:


Him. Platjes 3

HIM.PLATJES > Him.Platjes 01-05


Vandaag 8 maart is het wereldvrouwendag, ook voor alle dames van d'n Himmel, verdere uitleg overbodig.
Ik heb 'n collage gemaakt: zomaar 'n willekeurige greep uit mijn collectie.


Onze Frans heeft altijd wel goed in de haren gezeten dat bewijst deze foto wel weer. Gemaakt op zijn trouwdag samen met Gerda. Allemaal mensen uit d'n Himmel. Frans Welten (57) en Gerda Janssen (53) en links staan Driek en Anna Welten (57) en rechts de vader en moeder van Gerda, Bert en Truus Janssen (53). De foto is gemaakt bij Gerda's d'r ouderlijk huis waar onze Frans haar kwam afhalen.. Let vooral op de grond.. het zand is netjes "gegrieseld"....
Uit onzen Himmel komen best wel snuggere mensen, mensen die met carnaval de schônste iedeeën hebben, niet alleen voor de woning maar ook in d'n optocht. Met deze uitdossing stal
Jack van Hugten de show tijdens de optocht met de carnaval. Hij won zowiezo na afloop de prijs voor z'n wandversiering maar daar heb ik al over bericht. Keischôn, schôn idee... ik loop dí joar nie mee...
De Meulendijkskes komen van de kerk af want dit is op de hoek van de Kerkstraat, Koningsplein en de Wilhelminastraat en moeder Beth Meulendijks (10) heeft haar kerkboek bij zich. Ze loopt hier met twee van haar kinderen: Jan Meulendijks (10) aan de ene kant en Tonny Meulendijks (10) aan de andere kant. Op de achtergrond is de Mgr. Den Dubbeldenstraat en op de hoek het alcoholvrij lokaal van vroeger waar ook ooit Cortenbach woonden en de Bieb ooit was gevestigd..
Toen Wies van Seccelen (48) (rechts onder) de eerste communie deed moest dat natuurlijk ook gevierd worden en ze kreeg net als alle kinderen dat vroeger hadden, 'n echt communie-jurkje aan om er die dag mooi deftig op te staan, en dat deed ze ook.. Op de foto staat links Bart van Seccelen (48) en boven staan Riek en Toon van Seccelen (48), op de arm bij Riek en in het midden Jet van Seccelen (48).
Het doet me ontzettend veel deugd dat ik nu ook wat foto's heb ontvangen van m'n oude kameraad van vroeger, Theo Maas (31) hier op de foto met Jo Berkers - Vaes (67) je weet wel de vrouw van kastelein Hannes Berkers van café de Mert, bij iedereen in Asten wel bekend. Theo oberde vaak bij de Mert en later ook op andere plaatsen tot hij samen met z'n vrouw het beheer kreeg van de kantine van NWC, maar daar kom ik later nog wel op terug. Deze foto is gemaakt bij de Mert binnen bioj Jo en Hannes met carnaval en daar was iedereen wel altijd "in" voor 'n grapje, zoals hier. Het leuke was dat Theo altijd een oog dicht kon maken en het andere ver open laten zonder 'n spiertje te vertrekken.. dat was altijd lachen... ook hier...
Uit onzen Himmel dit leuk "stelleke" en het plátje is gemaakt op weg naar Asten kermis net op de hoek bij de Rabobank en aan de "weij boks-piejpen" te zien is dit nog iets uit de jaren '70 volgens mij. Weer 'n prachtig plátje van jaren terug van de Himmelse jongelui: Maria van Heugten (36) en Toon van Seccelen (48). Ze woonden zo kort bij elkaar dat Maria haar Tôntje in hun vrijers-tijd bijna kon horen snurken.. s'avonds en later toen ze trouwden was dat helemaal geen probleem meer.. ;>))


...

Onzen eigen fotograaf Leo Gabiëls (42) is weer 'ns creatief bezig geweest op de computer em heeft zo het een en ander gefoto-shopt. Hij heeft me vandaag iets geweldigs in m'n mail-box geworpen maar daar kom ik binnenkort nog mee. Nu heb ik dit alvast: "dun inkiejk van dun Himmel van ut midden noa lings en inne noa régs" en ik vind het er fantastisch uitzien... maar volgende week breng ik iets heel grandioos ook van zijn hand...
Van deze Himmel bewoners had ik ook nog 'n foto, vader en zoon en ze lijken me er best zin in te hebben. pa achter op de bromfiets bij z'n zoon (als ie maar stil blijft staan tenminste). De foto is bij hun achter het huis genomen, vader
Ture Slaats (20) achterop bij zoon Frans Slaats (20). We moeten hiermee ook weer 'n heel eindje terug in d'n tijd, "mér schôn blie tie".
Tinus en Corrie Cortenbach (59) op de foto uit 1960 zo ongeveer en de foto is gemaakt in de Wolfsberg toen de schoonouders van Tinus, van z'n eerste vrouw Anna Maas, 50 jaar getrouwd waren. Dorus Maas had vroeger 'n cafe daar op de hoek van de Wolfsberg en de Bergweg. Op de foto zie je links nog de veevoeder opslagloods van Slaats, die er nu nog is alleen is die helemaal opnieuw herbouwd, het cafe van Dorus Maas is allang afgebroken, 'n foto van het cafe vind je op PLATJES HUUKSKE, Himmelse Plátjes 1 bij het stukje over de Zwartmikkers.
Een van de bekendste dingen uit d'n Himmel en waar het ook thuis hoorde was dit Kruisbeeld dat tussen Jan Meulendijks en de eerste woning van de drie blokken stond waar Peters vroeger woonde, aan de rechterkant in onze straat. Nadat het voor woningbouw plaats had moeten maken verdween het uit het zicht... d'n Himmel was 'n stuk van z'n waarde verloren. Toch heeft het nog lange tijd in d'n tuin gestaan van de familie Meulendijks, zoals je hier kunt zien op dit plaatje, beetje verscholen tussen bomen en struiken.. Nu ligt het gehavend in 'n schuurtje verborgen voor de buitenwereld. Het beeld waar iedereen vroeger z'n petje voor op had gelicht heeft 'n onwaardig einde gevonden.. of kunnen we het weer net als op Voordeldonk opvijzelen en 'n nieuwe plek geven? b.v. op het Tôntje Moas Pleintje..??
De ouderen onder ons zullen dat nog wel kunnen beamen, de jongste kinderen van 'n gezin werden altijd verwend en geknuffeld, op deze foto is
André Caris (50) op verlof van 't leger en als hij thuis kwam moest hij altijd even het jongste broertje en zusje 'n knuffel geven en in dit geval is dat de allerjongste bij hun, Hans Caris (50) en die vind het maar wát lekker om hoog op de arm van z'n broer de wijde wereld in te kijken.. De foto is bij Caris voor het huis aan de voordeur, recht tegenover ons..
Normaal zet ik de foto's waar mensen alleen op staan bij individueel maar nu maak ik 'n uitzondering want ik kreeg dit plaatje van iemand die ik helemaal niet ken maar ook lange tijd in d'n Himmel woonde. Dit is 'n zusje van Toon en Jan van Seccelen uit onze straat en dus ook 'n zus van Beth Meulendijks - van Seccelen, de vrouw van Jan Meulendijks de kolenboer, haar naam is Tonia van Seccelen (10) en woonde vanaf haar negende jaar bij de familie Meulendijks, kind aan huis, tot ze later trouwde met Harrie Zeegers. De trouwfoto zal ik nog bij "Trawfoto's" zetten.

Hier 'n duidelijk bewijs dat "de jongens van d'n Himmel" nooit niet vies zijn geweest van 'n lekker glaasje bier, in elke familie uit onze straat zaten van die mannen die 'm Gér Hán, frisdrank was voor kinderen vonden wij toen al. Deze foto gemaakt bij Jan van Hoek, duidelijk herkenbaar aan het behang, de gordijntjes en de lambrisering en ik denk dat dit ook van Asten kermis is want toendertijd kwamen ze ook binnen in de cafés wat foto's maken, want die zatte zokken kochten die foto's wel en daar ging het die firma's om. Op de foto zie je van links naar recht: Ad van Heugten (36) van Hein, Wim van Heugten (47) van Sjef, Gerard van Schaijk (42) van Jan, in het hoekje: Theo Hikspoors (33) van Jan en staande is Hans Caris (50) van Bér. Duidelijk te zien is dat ze nog al dorst hadden want ze dronken gewoon door ook al maakte de fotograaf 'n plaatje. D'n Himmel zocht elkaar altijd op, waren vaak grote vrienden van elkaar en dat blijkt wel uit het feit dat dit vriendenclubje helemaal "Himmels" was, alle vijf uit ons stroat..


--------------------

Hier heb ik drie foto's en het is twee keer vader met zijn oudste zoon. Geweldig om dit zo te zien. Links vader Tinus Cortenbach (59) en rechts in militairpak oudste zoon Tonny Cortenbach (59). In het midden zoals het begon 'n trotse vader met z'n zoon voor op de fiets. (de fiets is geen electrische zoals je ziet).
Nog 'n foto uit onzen Himmel en dit maal van twee spelende kinderen met 'n step (unne glijer) al weet ik niet wie de jongen op de achtergrond is, hiervoor dat zijn Ad van Heugten (36) en zijn overbuurmeisje Truusje Hurkmans (43). Als je toendertijd al 'n step had was je meestal al in de wolken met dat speelgoed..
Zo zag het er in mijn jonge tijd echt uit... "Twee awwer menskus zittend in de kammer bij de radio" en zo ken ik deze ook;
Marinus en Leen Engelen (40) de mensen waar wij de geplukte bloemen van de lindeboom naar toe brachten wat ons wat extra kermisgeld op leverde.. (de lijnebluumkus). Vooral de jongeren deden dit en je was echt wel 'n paar uur bezig om 20ct bijeen te plukken.. toch iets anders als tegenwoordig.
Ik weet niet of jullie dat ook zo hebben maar als ik "ditte plátje ziej dan stokt minnen oajum efkus in mun kéél". Het is net of de tijd weer heel even heeft stil gestaan, misschien voor de jongere onder ons Himmelse mensen wat moeilijk te bevatten maar voor ons.. de echte Himmelse engelen ligt dat toch wel even anders. Het huis van Bert Hoefnagels, de kleine huisjes (bijna krotjes en al onbewoonbaar verklaard) van o.a. Jos Manders en de boerderij van de weduwe van den Boomen. Ik heb al ergens zo'n foto geplaatst maar deze had ik ook nog liggen en warempel; er staat ook nog 'n auto op... maar voor de rest... nostagie van de bovenste plank... "gewoon efkus trugdenken, efkus trug in d'n tijd"........ mooi hé??
Weer eentje waar je echt heeeeel ver terug in de tijd moet want dit is Willem van Bommel (42) met z'n twee kleinkinderen met Jan van Schaijk jr. (42) "ôp zunne slip" en voor hem staat de oudste dochter van Jan en Mien van Schaijk - van Bommel, Mia van Schaijk (42) precies ja die met die grote strik in d'r haar. Ook deze foto komt van bij hun uit d'n hof en let vooral op de waspalen, (waspôal zin wij altijd op zun Aastus). Toch weer 'n mooi nostalgisch plátje voor in onze verzameling Himmelse Plátjes..
Ook hier heb ik nog 'mooi plátje van 'n zus en 'n zus samen op de foto. Mooi om te zien hoe men er vroeger zo jeugdig uit zag en nu al mensen op leeftijd beginnen te worden.. Links is Maria van Heugten (36) en rechts Annie van Heugten (36) in het pak van de harmonie waarvan ze toendertijd lid was. Het is bij van Heugten achter het huis en wie daar bij de berging staat weet ik niet maar ik denk dat het iemand van Engelen is die naast hun woonde...
We gaan weer terug naar 1965 en daar heb ik dit plaatje van gekregen want alle drie zijn Himmelse inwoners: links is Henri Vervoordeldonk (20) die later op Voordeldonk gingen wonen, in het midden Johanna Joosten (18) het buurmeisje en rechts is Frans Slaats (20). De moeders van Henri en Frans waren de twee zusjes Haazen en woonde 'n tijdje in dezelfde woning en Johanna woonde met haar ouders 'n deurtje terug. Môi plátje wir. De foto is van Heusden kermis en gamaakt in de straat langs 't cafe van Carel Vervoordeldonk, nu de Canadees.
Stoer, ruig en de bink uithangen, dat deden deze drie broertjes uit onze straat en daar is eigenlijk niks mis mee want ook ik was vroeger blij als ik op de motor van m'n zwager Wim mocht zitten of op de brommer van zwager Frans, zeker als je nog 'n kind bent is dit best aardig om mee te maken. Van links naar rechts op de scooter dit van Heugtens trio: Ad, Theo en Jos van Heugten (36) op de scooter van de vrijer van hun Joke, Jo Verdonschot. Scooters waren in die jaren erg populair... maar ik had het meer met brommers.. Ad is hier wel echt stoer maarja die mocht ook voorop aan het stuur zitten... "Toch wir un môi plátje in ons mépke Himmelse plátjes"..
Het gaat ontzettend hard met de pagina's, de mappen waar onder elkaar 43 afbeeldingen met tekst in gaan, raken snel vol dus ik heb hier 'n oplossing voor gevonden en heb de mappen Himmelse Plátjes al aangepast , nu gaan er zo'n 80 in. Ik wil ook zoveel mogelijk foto's plaatsen want het lijkt toch dat Himmels.nl erg geliefd is bij de Himmelse mensen (ik zal niet naast m'n schoenen lopen maar vind het wel fijn). Vele oud-bewoners vinden de weg naar d'n Himmel weer terug... kei-leuk en het schijnt dat het werkelijk 'n virus is.. himmels-viruske, bekijk de foto maar. Iedereen schijnt onze site te willen bezoeken en het "4rus" slaat ook over op andere aardbewoners zoals je ziet... :>))
Met dit plaatje van de familie Meulendijks zit ook Himmelse Plátjes 4 weer vol en ik zal straks de mappen weer wat aanpassen om niet té lange rijen te krijgen bij het openen van de beginpagina. Deze foto is gemaakt bij 't cafe van Nelleke van Helmond toen Jan en Beth Meulendijks (10) 25 jaar waren getrouwd op 14 april 1962 en er 'n lekker feest van maakte in het gezellige cafeeke van ons Nelleke, het cafe is er helaas niet meer. Onderaan op de foto het Zilveren paar Jan en Beth en staande van links naar rechts: Bart, Riet, Jan, Lies, Tonny en Mia Meulendijks (10). Bart vervulde tentijde van dit feest z'n militaire dienstplicht.
Ik dacht bij mezelf, ik zal nog 'ns kinderen van vroeger laten zien, die in d'n Himmel zo'n beetje zijn opgegroeid en die elkaar later vonden en met elkaar zijn getrouwd zoals dat hier het geval is met m'n broertje Frans Welten (57) en Gerda Janssen (53). De mooie jeugdfoto's en 'n trouwfoto van die twee na zoveel jaren later. Ik vond het wel mooi en zal dat met andere Himmelse Stelletjes ook zo doen, over 'n tijdje. Schôn...
Vandaag kreeg ik van de familie Joosten dit plaatje en ik wilde dat meteen plaatsen omdat ik van hun nog niet echt wat in m'n archiefje had. Daarom ben ik blij met deze foto, gemaakt toen
Ton Joosten (18) hier gehurkt, terug was gekomen van Curacao. Boven v.l.n.r.: Nellie, Riet en Johanna Joosten (18). Foto gemaakt bij hun achter het huis want op de achtergrond zie je de woningen van de Hoogstraat nog net boven de struiken en heggen uitkomen..
Erg raar, de een keer heeft Leo Gabiëls twee foto's aan-een-geshopt omdat je graag wil dat mensen kunnen zien hoe de bocht er vroeger uit zag bij kolenboer Meulendijks/boerderij van den Boomen en de andere keer is er iemand zo vriendelijk om me wat "echte foto's" te sturen van dezelfde plek, ongeveer dan. Heb ik verder naar onder al 'n plátje neergezet van de weg en de boerderij Sjef van den Boomen (3), nu heb ik er nog eentje van dezelfde afzendster. Er stond hier links wel 'n auto en dat was erg storend en daarom heb ik die met 'n fotoprogramma weggehaald... Zo heb je 'n goed beeld, samen met de andere foto's van die plek, hoe het er vroeger uit zag... met dank aan de inzendster...
Toen wij klein waren hebben we thuis nooit 'n fiets of zoiets gehad, niemand bij ons want we hadden er doodgewoon het geld niet voor en ik weet nog dat ik toen ik 12 was en naar Someren naar de Ambachtschool moest, ik 'n fiets kreeg van Ome Jan (de spar) in Heusden en daar zat niet eens 'm fatsoenlijke rem op terwijl ik toch altijd bij sluis elf het "dodenkruispunt" moest oversteken. Bij Bukkems was dat geen punt want vader Piet was fietsenmaker en begon 'n fietsenhandel en dat leverde dan ook dit mooie plaatje op, links Nellie Bukkems (30) het oudste meiske bij Bukkems met 'n step en rechts Gerard Bukkems (30) de oudste jongen met 'n prachtig fietske.. Ik ben er wel ooit jaloers op geweest.. Gerard heeft me wel ooit op zijn fiets laten fietsen... mooi plátje hé?
Het is jammer dat de foto 'n beetje onscherp is maar toch wilde ik die graag hier plaatsen omdat ik van de familie van Loon uit de houten woning achteraan in d'n Himmel bijna niks heb. Op de foto zie je 'n trotse "tante" Tonnie van Loon (90) met baby op haar arm, en Maria van Heugten (36) beiden uit onze straat. Helaas is Tonnie op veel te jonge leeftijd overleden. Ook de baby komt uit d'n Himmel want het is 'n kindje van de broer van Tonnie, Leo van Loon die op Himmel 22 woonde en nog woont. De foto is dan ook bij hem in huis gemaakt en is uit 1962. Tonnie is wel 'n nog jonge tante maar dat komt omdat Leo een van de oudste was thuis en Tonnie het allerjongste.. 'n Himmelse plátje ook al is het wat wazig.
Ook dit is 'n Himmels plátje, al was het alleen al omdat mooie meisje op de foto. Het is Gerry van Heugten (40a), dochter van Jan van Heugten en Miet van Heugten - Engelen. Ik heb al meer foto's van haar en haar broertjes geplaatst en dit is ook weer zo'n schattig plátje, beetje klein misschien maar dat nemen we er maar voor lief bij. Op de foto staat ze samen met haar oom Piet, Piet Engelen (38-40). Let ook 'ns op het wandelwagentje... modern ding voor die tijd. Oom Piet is best trots op zijn kleine nichtje, maar wie zou dat met zo'n nichtje niet zijn...
Nog 'n keertje 'n foto van enkele familieleden van m'n eigen en deze foto is gemaakt toen Annie en ik 25 jaar waren getrouwd en gemaakt bij café het Klokske van Wim Vaes. Op de foto links Sjaak Welten (57) en dan aan het tafeltje zit ik Peer Welten (57) samen met de vrouw van onze Frans; Gerda Welten Janssen (53) en rechts is m'n oudste zus Ellie Martens - Welten (57). De foto is alweer van meer dan 15 jaar geleden gemaakt want vorig jaar waren we alweer 40 jaar getrouwd..... De tijd gaat snel... die is niet af te remmen. Ik was toen nog slank en ik zie wel dat ik toen nog rookte ook... slechte gewoonte..


...............

In d'n Himmel zijn ook tweelingen geweest, bij Janssen hadden ze de meisjes Gerda en Rieky en die ken ik natuurlijk heel goed want onze Frans is met Gerda getrouwd maar ook bij Engelen hadden ze 'n tweeling en daar heb ik ook nog 'n foto van: Ronny en Ria. Daarom plaats ik ze hier maar allebei.
Links dus
Gerda en Rieky Janssen (53) en rechts Ronny en Ria Engelen (38). Als dat geen "Engeltjes" zijn dan weet ik het niet meer :>)) ook die van Janssen... :>)))
Veel van onze plaatjes werden "geschoten" achter het huis bij de mensen, tussen de bloemen of de struiken of vlak bij de groentetuin. Dit is 'n plátje van de twee zusjes Meulendijks bij hun achter het huis. Aan de linkerkant is Tonny Meulendijks (10) en rechts is Lies Meulendijks (10) dochters van Jan Meulendijks (jan de post). Beiden gekleed naar de laatste mode van toen: lange wijde rokken met grote blokken er op.. zeker mooi en zeer zeker mooi om nog 'ns terug te zien..
Wij hebben best wel lang in d'n Himmel gewoond vooral de oudste bij ons maar toch is deze foto er niet gemaakt, want deze is bij ons achter het huis genomen in de Rozenstraat net voor de stal, (links zie je de voliere van onzen Huub want die hield vogels toendertijd. Hier zie je m'n zus en broer Annemieke en Frans Welten (57) toen ze in de teenager tijd zaten, wat voor de meeste mensen de mooiste tijd van hun leven was. Ons Annemieke heeft wel op Voordeldonk naar school gegaan, de kleuterschool en de lagere school in de eerste klas maar toen we verhuisde heeft ze haar lager-onderwijs verder op de Mariaschool genoten. Hier staan die twee wel echt heel stoer op, echte blitzkikkers... zo rond 1967
Omdat ons huis hier op de achtergrond staat, rechts boven en een van onze overbuurjongens op de foto staat zet ik die hier bij Himmelse Plátjes want 't is weer zo'n echt môi plátje dat hier thuis hoort. Dit is Hans Caris (50), de jongste telg van de Familie Bér Caris... Hij staat hier "verdomde deftig" op, echt schôn en hij was maar wá gruts dat hij op de foto mocht met de eerste auto van z'n broer André (Dries zeiden wij altijd). De foto is genomen toen wij al reeds in de Bloemenwijk woonde want ook de boom die voor ons huis stond was reeds weg en toen wij weggingen stond hij er nog, dat moet zo rond 1965 zijn geweest... Ook de huizen van links, Bert Janssen en daarnaast Jan Kersten zijn te zien.
Hier heb ik nog 'n plaatje met kinderen uit d'n Himmel met 'n auto erbij. Heb ik pas nog 'n plaatje hier neer gezet van Henk Bukkems (30) samen met z'n hondje, hier heb ik Henk weer op de foto met z'n zusje Emmelie Bukkems (30), je weet wel, die meer dan 240 verjaardags kaarten kreeg toen ze 50 werd. Hier zit ze op een van de ouwe auto's van de Bukkemse en zo te zien bevalt Henk dat ook wel want hij heeft er de grootste lol in. En aan auto's hebben ze bij Bukkems geen gebrek gehad..


Soms heb je plaatjes die zo goed bij elkaar passen omdat het in dezelfde stijl is, en zo heb ik er hier twee. Vader en zoon bij het leger en niet zomaar van vorig jaar, nee hoor, de ene is al 95 jaar en de andere 75 jaar oud. De oudste foto links is van
Piet Stevens (6) en is van 1917 en de andere van zijn zoon Frans Stevens (6) uit 1946 toen hij in Nederlands-Indië diende. Natuurlijk zijn de verschillen groot want let maar 'ns op het wapen van Piet, geen geweer maar 'n zwaard. Ook kan ik me nog heel vaag herinneren dat Frans Zegers (53) die vlak bij ons woonde terug kwam van het verre Indië want er hing 'n plaat: Welkom Thuis en de hoge heg rond om hun voortuin hing vol zelfgemaakte roosjes van verschillende kleuren papier.

.................................

Soms dan heb je wel 'ns van die nepfoto's waar mensen achter 'n houten schot moeten gaan zitten en met 'n prachtige achtergrond lijkt het net of ze in 'n vliegtuigje zitten boven 'n prachtig landschap, maar dat is niet echt... Deze is zo niet, deze is helemaal echt.. Maria van Heugten (36) en Toon van Seccelen (48) samen in de kabelbaan naar de top van 'n berg. Toon vertelde me nog waar het was maar ik ben het gewoon vergeten en heb 't niet opgeschreven. Dat het er mooi was kun je wel zien... en dat Toon geen schrik heeft blijkt wel omdat hij er met "lossen handen" in zit... mooi toch?
We gaan weer 'ns terug naar 1959, sjonge wat 'n lange tijd geleden want ik was toen 14 jaar, en weer 'n mooie kermisfoto zoals we die meer hebben. Op de foto 'n verliefd paartje: Tonny Cortenbach (59) en Mien Sterken waarschijnlijk op weg naar Asten kermis. Van Tonny en Mien heb ik al eerder wat geplaatst want Tonny is al meerdere malen onderscheiden bij o.a. harmonie Sint Cecilia en bij Eijsbouts klokkengieterij. Dit plaatje had ik al 'n tijdje liggen en tijd dat het onderhand 'ns geplaatst werd... dus bij deze.. Ze wonen beiden nog knus aan de Lienderweg in Asten. Foto gemaakt voor de deur van de Drie Kronen, het koekfabriek van Sjang Hoefnagels waar later van Veghel z'n fietsenzaak begon en nu ongeveer de ingang naar de Midas is op de Markt.
Zo af en toe verlang ik er naar om nog 'ns stukskes van d'n Himmel te zien zoals dat vroeger was, hoe het er vroeger uitzag en ik heb bij Himmelse Platjes al verschillende oude huizen laten zien van vroeger maar hier heb ik ook nog eentje, uitgesneden van 'n bestaande andere foto, met 'n kijkje naar achteren.
rechts zijn de huizen van Bér Caris (50), Marinus van der Wallen (52), Huub van den Burg (54), Sjaak Verheijen (56) en Jan van den Boomen (58) met tuintje ervoor en achter dat boompje nog 'n beetje zichtbaar het huis van Ties Mennen (62). Aan de andere kant waar die auto staat, dat moet zo ongeveer bij ons, Driek Welten (57) en Tinus Cortenbach (59) voor de deur zijn geweest en dan kwam de volgende blok van twee die wel zichtbaar is waar Willem van Heugten (61) woonde en Jan van der Loo (63). Achter de heg het terugliggende huis van Driek Hendriks (65) waar nu Jan van Duijnhoven woont en dan de blok van twee van Tinus van den Boomen (67) en Willem Vaes (69). Dan krijg je naast Vaes "ut pééijke noa ut liender" en voorbij het paadje de wei van boer Kuijpers en dan de korenvelden tot aan Graard Verdeuzeldonk (91), dat huis zie je achteraan nog net liggen. Let ook op de elektriciteitspalen die zorgden dat de stroom werd doorgegeven, hierover kun je nog 'n stukje lezen bij iets wat opgebiegd is, in d'n Biegstoewl. Heeft iemand nog zulk soort plaatjes dan ontvang ik die graag ook al zijn ze wat slecht, ik kan ze met wat fotoprogramma's vaak nog tot redelijk zichtbare prentjes bewerken.
Ik ben er nog nooit gaan kijken maar ik denk dat ik dat toch 'ns 'n keer ga doen, 'n keertje vragen of ik alle engeltjes van Frans en Annie Ermers (27) 'n keer van dichtbij mag aanschouwen. Annie heeft me al enkele plátjes gestuurd van haar collectie en ze stuurde ook dat waar gebeurd verhaaltje over het engeltje dat buiten zat... en dat ik met kerst heb geplaatst. Hier heb ik nog 'n foto van Annie bij enkele van haar schilderijtjes die ze in huis hebben hangen want se hebben overal engeltjes, zowel binnen als buiten... prachtig en zo Himmels...
Van de andere kant genomen foto van het huis van Jan Hikspoors op 't tipke bij het "Tôntje Moas Pleintje" had ik al wel maar nog geen die deze kant. Rechts kijk je de Margrietstraat in maar goed is te zien hoe het huisje er vroeger uitzag al staat het er niet volledig op. Vroeger woonde hier de familie Werts waarvan de vrouw van Jan 'n dochter was... Tonia Werts.Van de inwoners van d'n Himmel van vroeger en dan speciaal die in 't achterste stuk woonde, vanaf Bukkems en die op Voordeldonk naar school gingen, die weten wel dat juffrouw de Vent altijd probeerde om de kinderen aan te sporen om priester te worden, dat zal wel komen omdat ze zelf heel erg Christelijk is opgevoed. Ik weet nog dat ik zelf door de inbreng van de juffrouw, als ik thuis was en niks te doen had, 'n soort mis op ging dragen. Van inpakpapier maakte ik 'n kazuifel, 'n eierdopje was de kelk, 'n pepermunt de hostie en zo maakte ik vanalles wat nodig was van de spullen die voor handen waren. Bij ons thuis moesten ze altijd lachen daarom want ik zou zelfs 'n keer preken en als ze vroegen waarover dan gaf ik als antwoord: de liefde... Hierlangs heb ik 'n foto van onzen Huub, Huub Welten (57) en het is niet dat hij priester is geworden, nee hoor, tijdens het gouden bruiloftfeest van onze ouders deed hij 'n soort litanie en daarvoor was hij als pater verkleed.. achteraf moet ik zeggen dat hij best 'n mooie pastoor zou zijn geweest... nie dan ?? Kiek er mér nie te laang noa daaluk denkte nog dettie echt is ôk. (de Fortisimo's, op de achtergrond zichbaar, speelde op al onze feesten toendertijd).

Ik dacht ik zal nog 'ns wat van ons eigen familie hier neerzetten want ik heb bij Families wel 'n foto van de Weltens staan toen we nog in d'n Himmel woonde maar daar kijkt onze Frans weer net naar beneden. Ook aan deze foto is wel iets niet goed, erg onduidelijk, ik denk dat Herman Bosch die de foto's maakte zelf ook wat zenuwachtig was en daarom wat bibberde... Op de foto de jongens van Welten, met v.l.n.r. bovenan:
Huub en Sjaak Welten (57) en onder: Henk, Frans, Peter en Theo Welten (57). De foto is weer gemaakt bij de buuman "op de Bléék", bij Tinus Cortenbach. Toch 'n mooi clubje en soms, zo heel soms verlang je er weer naar terug...
Toen Annie en ik, 25 jaar waren getrouwd, nu alweer 15 jaar terug, waren we de beheerders van Racketcentrum de Pas in Someren en we gaven natuurlijk ook 'n feestje. De kantine van de Pas was dus onze feestzaal en met medewerking van Stef Velings, de leverancier van Oranjeboom bier konden we iedereen uitnodigen die "in ons centrum" kwam tennissen en squashen en het was er gezellig druk. Ook onze families waren er natuurlijk en... in wild-west-stijl... vandaar dat je op de foto allemaal cowboys en cowgirls ziet. Links zie je
Ellie Martens - Welten (57) en rechts Henk Welten (57) en daar achter de rest van de mensen hangend aan d'n toog, leuke bijkomstigheid: "Jo Hendriks kwam as cowboy mí un echt pert".


-- ---


In het begin dat ik de website had plaatste ik in deze rubriek maar dan bij Trallehand 1 'n paar foto's van de deelnemende wagen van d'n Himmel aan de Oranje-optocht (het waren twee verschillende optochten trouwens). Nu heb ik nog twee plaatjes van een van die wagens met voorstellende, de koningin Juliana met haar kinderen. Op de linker foto zie je haar met die kinderen en de meisjes die toen de prinsesjes uitbeelden. Links staat koningin Juliana:
Ria Mennen (62), prins Bernhard: Koos Peters (16), prinses Beatrix: Nellie van Loon (90), prinses Irene: Tiny van Seccelen (26) en prinses Margriet: Marietje van Schaijk (42) en de soldaat vooraan Martien Mennen (62) en achter Toon Hoefnagels (27). Op de rechterfoto: links weer Nellie van Loon, Marietje van Schaijk en Ria Mennen. In het midden, als prinses Christina (vroeger Marijke) staat Joke van Heugten (47) en daarnaast weer Koos Peters en Tiny van Seccelen. De soldaat is Toon Hoefnagels. Leuke bijkomstigheid; Marietje van Schaijk droeg eigenlijk 'n bril maar mocht die niet op want prinses Margriet droeg die niet en Joke van Heugten die eigenlijk geen bril droeg moest er nu een dragen omdat prinses Christina die wel altijd een op had...
Nog 'n "bildig himmels platje" van de kinderen Mennen, de jongste drie, bij hun in d'n tuin gemaakt met van links naar rechts: Ria, Martien en Linie Mennen (62). zo ongeveer rond 1950. Ze staan er echt deftig op zoals dat toendertijd was, zie Linie in de "pofbox"..
Als er op school vroeger de mister of juffrouw jarig was dan werden er door de kinderen toneelstukjes opgevoerd, ook met bizondere gelegenheden gebeurde dat, hier rechts staande: Frans Welten (57) en Tonny van der Steen (84). 'n stuk over de bata-vieren en de vaten-bier..


.

.................

Ik had eerder hier al geschreven over d'n Himmel die mee deed met de Oranje-optochten van Asten maar ik maak even hier 'n nioeuwe omdat ik weer wat nieuwe foto's heb gekregen hierover en die ik heel graag plaats. Op de eerste twee foto's word uitgebeeld het Nederlandse leger achter Oranje. Ik weet niet precies uit welk jaar dit is. Op de foto links boven staan: achter Frans van Seccelen (26) en Johan Hoefnagels (27) en voor Leo Franssen (45) en Martien Mennen (62), die jongen met dat brilleke die daar staat te kijken is volgens mij Wim Vaes (69), de meisjes ken ik niet allemaal alleen helemaal links is Mia Vaes (69). Op de rechterfoto 'n stoere Martien Mennen (62) en dan te bedenken dat hij nooit in het leger is geweest... Op de onderste twee foto's word uitgebeeld het koninklijk huis van toendertijd, de linker met Ria Mennen (62) als koningin Juliana (met bontkraag) en Koos Peeters (16) als prins Bernhard (met zonnebril), verder zie je de militairen, links Toon Hoefnagels (27) en rechts Frans van Seccelen (26) en zijn zusje Tiny van Seccelen (26) is het prinsesje tussen Ria en Koos in en de andere ken ik helaas niet. De rechterfoto het koninklijk huis voorstellende toen de prinsesjes nog erg jong waren, ook hier is Ria Mennen (62) onze koningin Juliana en Koos Peeters (16) is weer prins Bernhard en de prinsesjes die hier zichtbaar zijn is: links Betsie van der Wallen (52) en ? Hoefnagels (27).
Ik moet dit gewoon vermelden: Onze vriendin
Jet Kanters (49) is Sara geworden, 50 jaar en hebben dat met haar en al haar vrienden kunnen vieren... Het was weer knal-gezellig en laat geworden, maar dat maakt niet uit... en om met de woorden van Jet te spreken: het was echt knallen. Proficiat Jet en nog vele jaren erbij, op naar de 60. Voor het liedje dat ik voor Jet maakte ga je even naar de map Himmelse Liedjes en dan delink naar you-tube, klik op de foto van Jet en je kunt het liedje horen.
De twee oudste van de van Bommelkus,
Mien en Jan van Bommel (49). De derde deur van blok van drie
waar later Jan Kanters is komen wonen en nu Jet er woont met haar vriend Ton.


......


Hier 'n foto van
Frans Welten (57) en Henk Caris (50) in de kantine van Henk z'n schoonmaakbedrijf aan de Hoogstraat. Enige tijd had was hij samen met zijn vrouw Ria de uitbaters van Cafe "t Ketelke" aan de Emmastraat, hier links op de foto, later vestigde zich er shoarma-zaak en zoals je ziet, sinds de twee panden niet meer in gebruik zijn is het "Astens grootste bouwval" aan het worden en nog wel in het centrum... Niet begrijpend dat het zomaar kan in ons mooie Asten, beperk ik mij verder tot de foto links...
Henk kan het nog altijd dat tappen en hier kijkt onze Frans toe of het goed gaat, Frans heeft geen verstand van tappen maar wel van hoe 'n lekker glaasje bier er uit moet zien en vooral hoe het moet smaken.....
De twee zijn al jaaaaaaren bevriend.
Van de familie Jan Franssen heb ik helaas nog niks maar gelukkig stuurde iemand me toch nog 'n foto waarop Miet Fransen (45) staat, de foto is niet erg duidelijk en daarom moest ik die wat bewerken om ze enigzins zichtbaar te maken. Hierop staan naast Miet v.l.n.r. Carla, Mien en Wim van Bommel (49). Als ik van de Franssens wat meer heb zal ik die zeker plaatsen. De familie Franssen woonde eerst op huisnummer 43 maar toen de nieuwe huizen (blok van drie) klaar waren schoven ze 'n huis op en dat is makkelijk verhuizen.
Ze hebben dan maar vijf jaar in d'n Himmel gewoond, het blijven Himmelse mensen en daarom plaats ik hier 'n foto van de van Bommeltjes. Helaas is Carla véél te jong overleden op haar 34 levensjaar en zoals je ziet zijn ook zij nog al wat veranderd door de jaren. V.l.n.r.: Mien, Wim, Mieke en Jan van Bommel (49). Ik hoop dat ook zij trouwe bezoekers worden van Onzen Himmel want eenmaal 'n engeltje, altijd 'n engeltje..
Jan Bosch (41) was vroeger gemeente-werker net als Marinus van der Wallen maar zijn taak bestond, voor zover ik weet, uit het vernieuwen van straatwerk en het bijhouden van alles wat stoep heet. Ik weet dan ook nog toen ik 6 jaar was en voor de eerste keer naar Voordeldonk naar school ging, de weg bestond uit "taar" die ook nog vol gaten zat, en Jan Bosch heeft samen met z'n maat de weg naar Voordeldonk beklinkerd, steen voor steen met de hamer ingeslagen en kruipend door het zand met stukken autoband om de knieën enigzins te beschermen. Hier zit hij in de rolstoel, getekend door het leven en het werk. Z'n oudste zoon, Herman Bosch (41) reed hem overal naar toe als dat mogelijk pas, petje af voor die twee.
Gemaakt met Asten kermis ongeveer terhoogte van waar nu cafe de Wit is op de Markt en nu word afgebroken voor iets nieuws en uitkijkend richting Prins Bernhardstraat, links
Annie van Heugten (61) en Jo Welten (57). Ik weet niet precies hoe oud ze hier zijn maar ik schat zo rond de 17 of 18 jaar, schatten van leeftijden is nooit 'n sterke kant van mij geweest, dus dames: sorry als ik er wat ver langs zit.. De kleedjes die ze dragen waren van de laatste mode en witte sokjes waren normaal toendertijd... Ik denk dat de foto zo'n dikke 55 jaar oude is misschien wel tegen de 60...


..........


Hier heb ik echt iets moois, foto's van
Bert van Heugten (47). Jullie weten dat ik 'n dvd-tje maakte met al m'n liedjes erop van d'n Himmel en ook Bert vind die liedjes allemaal keimooi maar Bert zei tegen mij, Peer ik heb geen internet dus zei ik dat ie van mij wel 'n dvd kreeg omdat ie ze niet kan beluisteren op internet, want ook Bert is Himmel-liefhebber in hart en nieren en Bert zei tegen mij... als jij mij die dvd overhandigd vraag ik of ze er 'n foto van maken want dan is het zogezegt het aanbieden van de eerste dvd van Peer Welten (57) aan Bert van Heugten, (hahahahahaha) en dat hebben we ook gedaan bij onze Frans in huis en Bas Welten heeft met zijn mobieltje deze foto geknipt en we hebben er geen fles champagne tegen aangegooid maar wel 'n "tas koffie ôp gedrónken". De andere foto is weer Bert want tijdens het jaarlijkse weekend met vrienden kon Frans Welten (57) niet lopen i.v.m. 'n operatie en Bert heeft alle tijd onze Frans rond gereden in de invalide-wagen... sjapoo zou Mart Smeets zeggen... wij zeggen gewoon: petje af voor Bertje uit d'n Himmel.
Ik ben blij met deze foto want hier staat m'n oude kameraad Theo Maas op, van hem wil ik later 'n extra pagina maken i.v.m. voetballen. Deze foto is van de kinderen Maas met v.l.n.r.: Annelies, Theo, Antoinette, Marja en Antoon Maas (31). Geweldig plátje toch weer..
Dit is 'n foto van "ons meiskus": Jo, Annemieke en Ellie Welten (57). Dit was bij ons achter het huis want we hadden daar 'n klein lapje grond liggen en daar hadden onze ouders dat jaar koren gezaaid, het stro was voor varkens in de varkenskooi. De plaats precies??: nu de tuinen van de Jasmijnstraat.
Op de foto is Mientje van Bommel (49) bij hun voor het huis en op de fiets, die grote herenfiets, links Jan van Bommel (49) en achterop Wim van Bommel (49), beetje zichtbaar in 't tunue van 't jongensgilde..
Deze foto is van Martien en Ria Mennen (62) als dikke vrienden bij hun achter in d'n hof vlakbij d'n appelboom met die lekkere "eppelkus". Bij Ties Mennen hadden ze 'n grote hof, wij speelde daar vroeger geregeld met Martien toen we klein waren............

De huizen van de nummers 16 t/m 26 zijn gebouwd net na d'n oorlog en bewoond dur twee gezinnen omdat err toen ook woningsnood was en die huizen zijn gezet door bouwbedrijf Waals waar toendertijd Jantje Werts (66) werkte en omdat Zus Maas (66), de vrouw van Jantje zorgde voor de Cortenbachskus (die op heel jonge leeftijd hun moeder verloren, ('n zusje van Zus Maas), ging ze ook wel 'ns kijken wat hunne Jan aan 't doen was en toen hebben ze daar ook meteen 'n foto van gemaakt... Op de foto's zie je Zus mi Toon, Theo en Rini Cortenbach (59) en Jan mi Gerard en Jantje Cortenbach (59), deze foto is dus van d'n "baw" van de huizen vooraan rechts in d'n Himmel.

Efkus wir trug in d'n tijd... mooi plaatje van wat Hoefnagelkus v.l.n.r.: Lenie, Thieu, Truus en Toon Hoefnagels (27). De meiskes allebei met zo'n zelfde jurkske aan en prachtige strikken in de haren...
Dit zijn de Hoefnagelkus uit 1959, klaar voor carneval v.l.n.r.: Ria, Paul, Geert, Jos, Annie en Bert Hoefnagels (27)..


..... ......

Klein maar dapper, deze foto's zijn van de familie Bukkems toen ze nog klein waren... op de linkse foto v.l.n.r.: Mien, Nellie en Gerard Bukkems (30) en de rechtse Jan en Piet Bukkems (30).
Jos en Lenie Manders (25) woonde vroeger tegen het huis aan van de familie Hoefnagels, ze kregen 'n heel "nestje" kinderen, 8 in getal. Van de eerste vier "debberkes" die in d'n Himmel zijn geboren heb ik hier 'n schattig foto-ke met v.l.n.r.: Martie, Lisette, Herbert en Marion Manders (25), de rest van de kinderen Manders zijn elders geboren.
Vrienden/gekken-clubke met v.l.n.r.
Frans van der Steen (84), André Caris (50), Linie Mennen (62), Huub Welten (57) en Harrie van der Steen (84), uit d'n Himmel, echt allemaal uit d'n Himmel uit vier verschillende families..
Dit vind ik ook wel 'n schattig foto-ke gemaakt achter bij hun in d'n hof want op d'n achtergrond links is d'n boomgaard van Leenen nog 'n beetje te zien. Met de krullekop, Jantje Cortenbach (59) en voorop Gerardje Cortenbach (59), samen aan 't spelen.
Plaatje van de oudste kinderen van der Wallen met v.l.n.r.: Martien, Gerard, Betsie, Peter en Annie van der Wallen, (52) daarna zouden er nog 5 kinderen geboren worden. De foto is genomen achter het huis ongeveer in 1956, ook daar hadden ze dus 'n groot gezin, tien kinderen.
Jos Manders (25)
met zijn pleegmoeder Bet Vlemmings - Manders (13 en 25) uit het jaar 1938. Voor Jos was de jeugdtijd niet altijd even makkeleijk, hij moest altijd uitleggen dat bet niet zijn eigenlijke moeder was.
In klederdracht, Anna Welten (l) (57) en Grada van Loon (90) in Volendam tijdens een van de weinige uitstepjes die ze toen maakte met de vrouwenbond en die maakte ze toen echt al niet veel. Die moederkus kwamen al bijna nooit ergens..


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu